Володимир Шоломицький: «Волонтерська діяльність завжди була важливою частиною мого життя»

Володимир Шоломицький
З Володимиром Шоломицьким ми поговорили про створення Міжнародного інноваційного медичного кластера, лікування українців у період війни та волонтерську діяльність як спосіб життя.

Чинний академік УАН, громадський і політичний діяч, лікар, директор мережі медичних центрів «Клініка ім. надавати сучасну медичну допомогу громадянам України.

Про те, як просувається реалізація Міжнародного інноваційного медичного кластеру, про своє бачення специфіки лікування цивільного населення в період воєнних дій та особистий внесок, що наближає перемогу над агресором, він розповів нашим читачам.

— Володимире, в умовах воєнного часу як ніколи потрібні послуги медиків. Причому їх потребують як наші воїни, так і мирне населення. Як ви, перший заступник голови Національної медичної палати України, бачите свою місію у цей складний для країни період?

Переконаний, що у цей тяжкий час для нас та нашої країни кожному необхідно зробити все можливе, аби прискорити нашу перемогу. З перших днів підступного нападу Росії на батьківщину я уклав договір з ЗСУ і до сьогодні перебуваю на службі в одній з військових частин. При цьому більшість моїх зусиль спрямована на організацію та надання медичної допомоги нашій армії та цивільному населенню. Зараз ми маємо докласти максимум зусиль для того, щоб зберегти максимально можливу кількість людських життів та повернути людям радість та посмішки.

— В одному зі своїх інтерв'ю ви сказали, що займаючись лікуванням тіла, не можна забувати про лікування душі. Чи не в цьому полягає основний принцип роботи з цивільним населенням, яке не в змозі впоратися із психологічними навантаженнями воєнного часу?

У воєнний час особливо слід пам'ятати, що люди одержують не лише фізичні, а й психологічні травми. У ході лікування пацієнтів, якщо є час і така можливість, потрібно обов'язково враховувати. А також створювати та надавати різноманітні види психологічної допомоги населенню, щоб опрацювати та зменшити проблеми, що виникли в період війни. Насамперед це стосується дітей і людей із зони бойових дій, їм зараз як ніколи потрібна психологічна підтримка, яка допоможе повернутися до нормального способу життя.

— Як людина з активною громадянською позицією чи берете участь у волонтерському русі?

Звісно. Для мене волонтерська та громадянська діяльність завжди були невід'ємною та важливою частиною життя. Сьогодні одним із головних напрямків роботи у цей складний для країни період є волонтерська робота мого фонду у сфері медицини.

Спільно із ЗСУ ми співпрацюємо над створенням центру навчання медичної тактичної допомоги. У ньому лікарі та медики, а також студенти зможуть пройти прискорений курс підготовки з надання надзвичайної, екстреної медичної допомоги на фронті. У навчанні також братимуть участь іноземні спеціалісти з досвідом роботи на територіях бойових дій.

Крім того, ми займаємося організацією та контролем постачання різного медичного обладнання та медикаментів на фронт.

— Ваша ідея створення Міжнародного інноваційного медичного кластера отримала високу оцінку не лише у спеціалізованому середовищі, а й активно підтримана громадськістю. На якій стадії перебуває реалізація проекту? Адже після нашої перемоги цей напрямок буде особливо актуальним.

На даний момент ми працюємо над проектуванням та вдосконаленням кластера. На жаль, через війну розпочинати якісь будівельні роботи недоцільно. Під час створення Міжнародного інноваційного медичного кластера необхідно забезпечити норми доступності для відвідувачів, санітарно-гігієнічні, епідеміологічні показники та вирішити велику кількість інших завдань.

Ми хочемо створити простір, в якому все буде максимально орієнтовано на потреби людей, а надання медичної допомоги буде відповідати індивідуальним уподобанням пацієнтів, їхнім потребам та цінностям у рамках служб охорони здоров'я. Проект повинен гарантувати, що персонал не матиме проблем з наданням послуг належної якості, а пацієнти зможуть отримати кваліфіковану медичну допомогу в оптимальному режимі. Тільки за умови дотримання всіх цих правил ми зможемо надати людям справжню медицину, яка покликана дарувати людям здоров'я, радість та рятувати їхнє життя.

Ivan NAVI
Попередній матеріал

До сліз: Ivan NAVI та бандуристка KRUTЬ презентували нове прочитання пісні 1910 року

Юрій Горбунов та Катерина Осадча
Наступний матеріал

Юрій Горбунов і Катя Осадча задумались про усиновлення дитини, батьки якої загинули під час війни

Новини партнерів